Groningen, 27 augustus 2007
Spuiten en slikken in de Kaukasus
Jongeren-trainingsproject van een jaar start in Groningen

“Close To Me” is de naam van het project waarvoor van 3 tot 13 september groepjes jongeren uit Nederland, Duitsland, Georgië en Armenië naar de provincie Groningen komen. Ze zullen hier een intensief “train de trainer-programma” volgen.
Daarna zullen de jongeren in Georgië en Armenië andere jongeren leren om zich weerbaarder op te stellen, persoonlijke grenzen te stellen, om te gaan met groepsdruk en zichzelf fysiek te leren verdedigen. Samen met voorlichting moet dit bijdragen aan het voorkomen van verdere verspreiding van HIV/Aids.
Close To Me gaat over zowel seksueel contact als drugsgebruik (via naalden), aangezien in Georgië en Armenië dit momenteel de meest voorkomende oorzaak is van de overdracht van infectieziekten.

Nieuwe epidemie?

De zuidelijke Kaukasus heeft de potentie een nieuw Aids-epidemie-gebied te worden en de Groningse stichting Falkor I.C.Y., die al jaren jongeren-projecten uitvoert in en met deze landen, wil bijdragen aan de preventie hiervan door jongeren uit het Falkor-netwerk te trainen op dit onderwerp. Deze jongeren gaan vervolgens zelf weer andere groepen jongeren in hun land trainen.

Nederlanders aan de slag in de Kaukasus

Voor de vier Nederlandse deelnemers aan de training (waarvan een Groninger) is dit de start van een 10 maanden lange uitzending naar de Kaukasus. Zij maken in Groningen kennis met hun toekomstige collega's en gaan vervolgens met ze mee om samen het project verder uit te voeren in Georgië en Armenië.
De training vindt plaats in een kampeerboerderij in de buurt van Loppersum. Daarnaast zullen er enkele uitstapjes zijn naar de stad Groningen en naar het wad.

De training wordt gecoördineerd door stichting Falkor I.C.Y. en gegeven door Trainersgroep Weerbaarheid, met bijdragen van o.a. de GGD en Verslavingszorg Noord-Nederland.

Het project is gefinancierd met ondersteuning van de Europese Gemeenschap en HIVOS.Voor meer informatie:

http://www.falkor.org/projects/ctm.html